Door je ogen je hart laten zien…

Een twinkel, een ontwapenende glimlach en pure liefde. Maar ook angst en dikke muren. Ik heb het gevoeld en gezien de eerste drie dagen van Undivided Attention EXperience. En man wat is dat bijzonder!  Sommige mensen veroverden een plekje in mijn hart en misschien ik ook in dat van hen. Je kent elkaar niet, ziet elkaar waarschijnlijk nooit meer en toch vergeet je deze ontmoeting nooit.

BAMM
Zoals die jongen die door zijn ‘anders’ zijn, niet gehinderd werd door sociale barrières en bamm… recht mijn hart binnen kwam. En ruim 25 minuten bleef zitten. De man die dat 40 minuten deed en bij wie het helemaal niet oncomfortabel voelde. Of de oudere dame die na een afasie, terug wilde naar de rust en de stilte van het niet hoeven (kunnen) praten. Met wie ik een prachtig contact had en die door haar ogen haar hart liet zien en ik haar door de mijne.

Zaterdagochtend, de start van UAEX, was ik net zo gespannen als benieuwd. Hoe zou ik het ervaren? Zo lang stil zitten, kijken en bekeken worden… Maar de spanning in mijn lijf sloeg snel om in het openzetten van mijn hart. Dat danste als er echt contact ontstond en zich niet afgewezen voelde als iemand na een minuut weer opsprong.

Hoe bijzonder is het om acht dagen lang met steeds weer andere, onbekende mensen in een bijzonder meubel zitten en die ander  – in stilte –  aankijken en onverdeelde aandacht geven.

Onfatsoenlijk
Bijzonder, maar voor veel mensen ook raar. Langdurig in iemands ogen kijken, zeker als dat een onbekende is, is nogal ongewoon. Sterker nog, vroeger is ons allemaal wel eens gezegd dat we niet zomaar iemand aan mochten gaan zitten kijken (lees: staren). Dat was onfatsoenlijk. En voor veel mensen voelt en is dat nog steeds zo. Er lopen meer mensen om het meubel heen dan dat er in komen zitten. En dat is prima. Iedereen moet doen waar hij/zij zich lekker bij voelt.

De reacties van de mensen tegenover mij zijn tot nu toe divers. Ze variëren van ongemakkelijk, indringend, confronterend tot ontspannend, meditatief, bijzonder, geborgen en rustig. Het is nogal ongewoon om iemand zo aan te kijken aan wie je je niet eens voorgesteld hebt, zo blijkt uit de reacties.

Maar elkaar zo aankijken en aandacht geven is ook best vreemd als je elkaar wel kent. We doen het zelden, maar probeer het maar eens; kijk je geliefde vandaag eens tien minuten in de ogen zonder te praten. Wat zie je dan? Wie zie je dan?

En als je dat gedaan hebt, kom je dan tegenover Sander, mij of een van onze Special Guests in de stoel zitten?

Tot dan!
Ria

Posted in Uncategorized
10 comments on “Door je ogen je hart laten zien…
 1. Marlies says:

  Heel mooi geschreven, en ik denk ook een bijzondere belevenis.
  Maar soms heel moeilijk.

 2. Esther says:

  Prachtig Ria. Kippenvel tijdens het lezen. Je hebt helemaal gelijk; wanneer kijken we elkaar echt aan?!
  Het mooi en moeilijk tegelijk. Ongetwijfeld een heel bijzondere ervaring.

 3. Wil deze ervaring graag delen.

 4. Beste Ria,
  Beschik over een trianing om dit aan te leren zelf doe ik dit voor lange tij moeiteloos doen.
  Ik kan zaredag of zodag a.s. langs komen dan kan ik je daar wat meer over vertellen.

  Gr,
  Louis

  • Ria Kerstens says:

   ik denk niet dat ik hier een training voor nodig heb. vandaag was dag 4 met alweer heel bijzondere ontmoetingen. het enige dat je hoeft te doen is je hart open te zetten… maar je bent van harte welkom zondag, ik deel deze ervaring ook graag met jou

 5. Helaas wat spelfouten.
  Cor.
  zelf doe ik dit voor lange tijt moeiteloos.

 6. Petra Verlangen says:

  Het voelde voor mij alsof we weer kleine meisjes waren en door onze ogen weer kind mochten zijn met kinderlijke verwonderingen en geheimpjes……..

1 Pings/Trackbacks for "Door je ogen je hart laten zien…"
 1. […] dag: wat een mooie ervaringen – door CoachSander Kijken met aandacht – door Ilse Meelberghs Door je ogen je hart laten zien… – door Ria […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

#UAEX – Undivided Attention EXperience

Sorry:
- No content found.
- Check your ID and board name.

#UAEX – The making of…

Sorry:
- No content found.
- Check your ID and board name.