Het onderzoek krijgt resultaten!

Faces of The Artist is Present visitors

De eerste onderzoeksresultaten van meer dan 400 persoonlijke en handgeschreven reacties zijn vandaag bekend geworden. Bart Teunis heeft daarvoor zijn oude kennis en kunde als universitair onderzoeker weer aangesproken. Nu is de tijd aangebroken om de de eerste conclusies uit die statistische gegevens te bespreken en te beoordelen. En ook verder fijn te slijpen.

We zijn er lang mee bezig geweest, helemaal mee eens. Maar het uitzoeken van al die reacties heeft gewoon veel tijd nodig gehad. We zijn er bijna uit! :-)

Bij de start van UAEX hebben we eigenlijk niet vooraf goed bedacht hoe we het wilden onderzoeken, laat staan of en op welke wijze we er mee verder zouden willen gaan. Wel hebben we iedereen die plaatsgenomen heeft in het zitmeubel om een reactie gevraagd.

En daar zat’m nou net de crux; we hebben geen specifieke vraag of vragen gesteld. Maar enkel de mogelijkheid gegeven voor een open reactie. Om nu uit al die open reacties toch conclusies te trekken was een statistische uitworden. Bart Teunis heeft daarvoor zijn oude kennis en kunde als universitair onderzoeker weer aangesproken. Nu is de tijd aangebroken om de de eerste conclusies uit die statistische gegevens te bespreken en te beoordelen. En ook verder fijn te slijpen.

alvast een tip van de sluier…

Een van de conclusies die we alvast kunnen stellen, maar die tegelijkertijd nog verder onderzoek van de gegevens inhoudt:
“Het experiment is positief ontvangen en werd door de gasten als prettig ervaren. Er zijn voldoende aanwijzingen om dit experiment om te zetten in een exploitatie model. We hebben middels de feedback formulieren een aantal interessant mogelijkheden mogen ontvangen, maar zouden in een questionaire naar de gasten verder mogelijkheden kunnen onderzoeken.”

Binnenkort dus meer, de uiteindelijke resultaten zullen we gaan presenteren. Maar pas dan als we alle deelnemers aan dit expiriment daar persoonlijk per mail van op de hoogte hebben gesteld. Logisch natuurlijk.

 

PS: Heb jij interesse om zitting te nemen in de Wijze Raad die samen gaat kijken naar wat het vervolg van UAEX gaat zijn? Reageer via de comments hieronder en we nemen contact op!

Posted in Uncategorized

#UAEX – We gaan verder!

I See You!

We gaan verder met  het #UAEX-project dat we tijdens de Dutch Design Week vorig jaar gestart zijn; en wel met onderzoek naar de effecten van het zitmeubel!

Het is al even geleden dat de mensen die in het UAEX-meubel hebben plaats genomen van ons gehoord hebben… En op deze website hebben we eigenlijk nog bijna niets gedaan sinds de Dutch Design Week vorig najaar.

We waren gewoonweg overvallen door de vele positieve reacties van alle bezoekers! Uiteindelijk hebben we bijna 1500 mensen in de Ruimte gehad om het meubel te bekijken. En daarvan hebben we ca. 500 plaatsgenomen in het UAEX-meubel en 411 mensen hebben een reactie achtergelaten…

De reacties waren mooi, bijzonder en inspirerend. Onze eigen ervaringen in het meubel waren verhelderend. En toen besloten we dat we er ‘iets’ mee moesten gaan doen… Maar wat?

Allen die een reactie hebben achter gelaten hebben van ons een mail gehad dát we er ook daadwerkelijk mee verder zullen gaan. En dat we daarover aan het nadenken zijn. Alleen al het verwerken van alle namen en mailadressen (mét alle reacties erbij) was een hele klus.

En nu verder!

Bart Teunis en ik zijn aan het onderzoeken hoe we uit alle reacties conclusies kunnen gaan trekken over de daadwerkelijke ervaringen; we zijn er bijna uit. We willen namelijk graag het meubel verder ontwikkelen tot iets wat bijdraagt aan het contact tussen mensen op allerlei niveau.

Onze onderzoeksvraag zal vooralsnog zijn:
“Hoe is het experiment ervaren en wat zijn de mogelijkheden om dit experiment om te zetten naar een model wat we eventueel breder / in meer ‘situaties’ kunnen inzetten. En indien uit de voorgaande vraag een positief antwoord komt wat zijn dan verbeter punten.
Ligt er daarnaast een verband tussen de ervaring van de gast en degene die in de stoel heeft plaatsgenomen als aandachtgever”

Samen met Bart (hij was tijdens de Dutch Design Week de fotograaf van alle deelnemers aan het project) ga ik dit onderzoek opzetten en uitvoeren. En worden we bijgestaan door de Wijze Raad.

Wijze Raad

Met die conclusies alleen zijn we er nog niet. We gaan een Wijze Raad vormen van mensen die op enigerlei wijze raakvlakken hebben met ‘mens, relatie en verbinding’. De Wijze Raad zal ons bijstaan en adviseren over de richting. Het onderzoek en doel zal daarbij liggen in het bepalen en vaststellen van alle voorwaardelijkheden die nodig zijn om te komen tot een betere onderlinge relatie tussen de mensen die plaatsnemen en/of tot een inzicht in de eigen situatie.

 

Wil jij helpen en meewerken?

Als jij wil meewerken aan dit ‘samen onderzoeken’ of iemand weet die bij uitstek geschikt is voor de Wijze Raad? Laat het ons weten via mail[at]UAEX.nl. En ondertussen zullen we iedereen via deze blog op de hoogte blijven houden van de vorderingen.

 

 

 

Tagged with: ,
Posted in laatste nieuws, onderzoek

‘A rollercoaster of silence…’

“A rollercoaster of silence… Ik zag jou, ik zag mezelf. Heerlijk, intens, rustig, druk, liefdevol…” Een van de mooie reacties op een van mijn ontmoetingen van vandaag, de achtste dag #UAEX in de Dutch Design Week.

Ik had niet kunnen dromen dat het zo bijzonder zou zijn. Dat ik zulke mooie, stille – want woordeloze – interacties zou hebben. Er wordt niet gesproken, maar wat gebeurt er veel!

Niet voor iedereen is die ontmoeting gemakkelijk; voor sommigen is de confrontatie te groot. Zij komen niet door de eerste (vlucht) fase heen en verlaten het meubel binnen een paar minuten. Dat is jammer, maar prima.

Sommige mensen blijven zitten maar verdwijnen in zichzelf. Anderen komen al met hun verdedigingsmechanismen op scherp binnen en doen een wedstrijdje staren. Maar staren naar iemand die echt kijkt, is geen gemakkelijke opgave. Geen enkele verdediging is 100 procent ‘waterdicht’ en als er op een onbedacht moment toch echt contact ontstaat, kan het twee kanten op. Alsnog vluchten of het contact aangaan.

Het grootste deel van de bezoekers vindt de rust om die eerste minuten te doorstaan en de ongewone ontmoeting echt aan te gaan. En dan wordt het bijzonder.

Het gezicht ontspant langzaam, de ademhaling wordt wat dieper, de ogen gaan meer focussen. Daarna verdwijnt alle spanning uit het gezicht en wordt de ademhaling nog rustiger. Dan ontstaat er contact tussen twee mensen. Soms gaat de ademhaling zelfs synchroon lopen.

“Je ziet jezelf in de ogen van de ander” en “Er komt van alles voorbij”, lees ik in veel reacties. En dat is ook mijn ervaring. Ik zie/ervaar onzekerheid en nieuwsgierigheid, blijdschap en verdriet, kinderlijke speelsheid, opwinding en intense rust.

Psychedelisch
Maar er is nog veel meer te zien. Als je echt focust gebeurt er ook veel aan het ‘beeld’  van die ander. Het wordt ‘negatief’: zwart wordt wit en vice versa. Alles verdwijnt tot er alleen nog ogen zijn. Gezichten veranderen, mannen worden vrouwen, oud wordt jong en andersom. Er verschijnen kleuren(wolkjes) en halo’s. Soms zo heftig dat het bijna psychedelisch is . En dat zonder dat je pilletjes hebt geslikt…;)

Liefde
Maar het mooiste is de plotselinge twinkel in de ogen van de ander. Dat is het moment dat je echt bij elkaar via de ogen ‘binnen’ mag kijken. Soms een glimp, soms wat langer. Een uitwisseling van pure liefde. In ieders hart aanwezig, maar vaak verstopt achter teleurstellingen, angst en pijn. Na zo’n glimp volgt altijd een warme glimlach en een diepe zucht…
Er zijn al vele zuchten geslaakt. Hoe mooi kan een Unidvided Attention EXperience zijn? I SEE YOU!


Weetjes: Ik schat dat we tot nu tot zo’n 1500 bezoekers hadden waarvan er 400/450 in het meubel plaatsnamen om onverdeelde aandacht uit te wisselen. Iedereen mag blijven zitten zolang hij/zij het prettig vindt. De kortste zit is minder dan een minuut, de langste tot nu toe 45 minuten. Morgen (zondag) is de laatste dag van de #DDW; de dag van de stilte. Mooie gelegenheid om even stil in het UAEX-meubel te komen zitten!

 

Posted in Uncategorized

UAEX voorbeeld in filmpje DDW

De filmcrew van de DDW maakte een filmpje met Hans Robertus, directeur van de DDW waarin UAEX als voorbeeld wordt genomen als het gaat over prototypes van design.

Bekijk het filmpje hieronder:

Tagged with: , , , ,
Posted in Uncategorized

Door je ogen je hart laten zien…

Een twinkel, een ontwapenende glimlach en pure liefde. Maar ook angst en dikke muren. Ik heb het gevoeld en gezien de eerste drie dagen van Undivided Attention EXperience. En man wat is dat bijzonder!  Sommige mensen veroverden een plekje in mijn hart en misschien ik ook in dat van hen. Je kent elkaar niet, ziet elkaar waarschijnlijk nooit meer en toch vergeet je deze ontmoeting nooit.

BAMM
Zoals die jongen die door zijn ‘anders’ zijn, niet gehinderd werd door sociale barrières en bamm… recht mijn hart binnen kwam. En ruim 25 minuten bleef zitten. De man die dat 40 minuten deed en bij wie het helemaal niet oncomfortabel voelde. Of de oudere dame die na een afasie, terug wilde naar de rust en de stilte van het niet hoeven (kunnen) praten. Met wie ik een prachtig contact had en die door haar ogen haar hart liet zien en ik haar door de mijne.

Zaterdagochtend, de start van UAEX, was ik net zo gespannen als benieuwd. Hoe zou ik het ervaren? Zo lang stil zitten, kijken en bekeken worden… Maar de spanning in mijn lijf sloeg snel om in het openzetten van mijn hart. Dat danste als er echt contact ontstond en zich niet afgewezen voelde als iemand na een minuut weer opsprong.

Hoe bijzonder is het om acht dagen lang met steeds weer andere, onbekende mensen in een bijzonder meubel zitten en die ander  – in stilte –  aankijken en onverdeelde aandacht geven.

Onfatsoenlijk
Bijzonder, maar voor veel mensen ook raar. Langdurig in iemands ogen kijken, zeker als dat een onbekende is, is nogal ongewoon. Sterker nog, vroeger is ons allemaal wel eens gezegd dat we niet zomaar iemand aan mochten gaan zitten kijken (lees: staren). Dat was onfatsoenlijk. En voor veel mensen voelt en is dat nog steeds zo. Er lopen meer mensen om het meubel heen dan dat er in komen zitten. En dat is prima. Iedereen moet doen waar hij/zij zich lekker bij voelt.

De reacties van de mensen tegenover mij zijn tot nu toe divers. Ze variëren van ongemakkelijk, indringend, confronterend tot ontspannend, meditatief, bijzonder, geborgen en rustig. Het is nogal ongewoon om iemand zo aan te kijken aan wie je je niet eens voorgesteld hebt, zo blijkt uit de reacties.

Maar elkaar zo aankijken en aandacht geven is ook best vreemd als je elkaar wel kent. We doen het zelden, maar probeer het maar eens; kijk je geliefde vandaag eens tien minuten in de ogen zonder te praten. Wat zie je dan? Wie zie je dan?

En als je dat gedaan hebt, kom je dan tegenover Sander, mij of een van onze Special Guests in de stoel zitten?

Tot dan!
Ria

Posted in Uncategorized

De 1ste dag: Wat een mooie ervaringen…

routebeschrijvingplaatje

Gisteren was de eerste dag van de Dutch Design Week in Eindhoven, en de eerste openbare presentatie van het UAEX zitmeubel. En wat was dat bijzonder!

Het zitmeubel in de Ruimte gebracht…

Zoals dat gaat bij DDW projecten werd het zitmeubel ‘s zaterdagochtend vroeg afgeleverd door Patrick Lieberwirth, de bouwer die onze  en ontwerpen tot leven heeft doen komen. En wat een mooie prestatie heeft hij geleverd…

Zo stond het meubel dus om iets voor tienen in de Ruimte te schitteren. Zowel Patrick als Bart Teunis (fotografie en film van dit project) wierpen zich meteen op het meubel om de aansluitingen van de webcams te verzorgen.

En zo stond het meubel enige tijd later klaar om mensen te ontvangen…

 

En is het dan ook zoals wij dachten?

Als eerste hebben Ria Kerstens en ik er in plaatsgenomen. Na maanden denken en ontwerpen, zou het dan ook zo zijn als wij gedacht hebben. Geeft het meubel nu écht enkel de mogelijkheid om 100% aandacht voor elkaar te hebben?

En dat was zo… Het meubel nodigt niet uit tot praten. Het meubel nodigt niet uit tot bewegen. Je kunt elkaar niet aanraken. Wat overblijft is enkel de mogelijkheid om elkaar aan te kijken, en 100 procent aandacht te hebben voor de ander. En hoe dat is?

 

De bezoekers

De ervaringen van de bezoekers zijn zeer divers en verschillend. We gaan binnenkort zeker een bloemlezing daarvan hier plaatsen. Bijna 50 mensen hebben plaatsgenomen in het zitmeubel en we hebben toch zeker zo’n 150 bezoekers in totaal mogen verwelkomen.

Bijzonder waren ook de gesprekken met de bezoekers voordat ze hadden plaatsgenomen en daarna. Het meubel inspireerde enkele tot prachtige ideeën over de  inzet. Zo kwam iemand met het idee om het meubel in de Tweede Kamer te plaatsen. Iemand anders vroeg zich af hoe het zou zijn als je dit meubel in zou zetten bij dementerende bejaarden…

Het was een heel mooie eerste dag die veel belooft voor de overige acht dagen van de Dutch Design Week. Kom je ook plaatsnemen?

 

Er is een routebeschrijving naar de Ruimte.

Je kunt vast een kijkje nemen in de Ruimte via de webcams die we geplaatst hebben

Posted in Uncategorized

Doodeng dat UAEX!

‘Ik wil best komen kijken, maar ik ga niet zitten hoor… Doodeng!’ Een veelgehoord commentaar op het project UAEX. Tegenover iemand zitten, naar elkaar kijken en onverdeelde aandacht geven. In stilte. Geen woorden, geen gebaren. Dat kan confronterend zijn.

We zijn blijkbaar niet gewend om elkaar echt in de ogen te kijken. Elkaar echt te zien en toe te laten. Want elkaar echt aankijken betekent je muur laten vallen, je verdedigingsmechanisme uitschakelen en de deur naar je hart open te zetten. En wow, dat is niet niks. Wil ik dat wel? Want wat laat ik zien? Heb ik dan nog controle? Krijg ik de slappe lach? Of is het zo confronterend dat ik misschien zelfs wel ga huilen?

Misschien. Ik, aan de andere kant van het meubel, weet ook niet hoe ik zal reageren. En of ik jou mij helemaal kan laten zien. En ja, ik vind het ook heel spannend. Maar ik zit er wel. Om onverdeelde aandacht te geven. Mag ik in jouw ogen kijken?

Ria

Posted in Uncategorized

Hoe gaat dat nou tijdens #UAEX?

Speciaal voor UAEX ontwierpen Sander en ik een meubel dat de ‘veiligheid’ biedt om de confrontatie met de onverdeelde aandacht aan te gaan. Er wordt niet gepraat, alleen elkaar in stilte in de ogen gekeken en aandacht gegeven.

Het meubel staat in de Ruimte op de 4e etage van het Klokgebouw. Gedurende de week van 20 tot 28 oktober zullen wij -om de beurt – plaatsnemen aan een kant van het meubel. We nodigen bezoekers aan om in het andere deel te komen zitten.

Iedereen is welkom te komen ervaren hoe het is om honderd procent aandacht uit te wisselen. Dat mag zo lang of zo kort als je zelf wilt. Dat kan een minuut zijn of een half uur, wat jij prettig vindt. En zo vaak als je wilt. Je mag ook gewoon komen kijken naar hoe anderen het ervaren. Misschien besluit je dan alsnog te gaan zitten, maar dat hoeft natuurlijk niet.

We hebben tijdens de DDW ook een paar bijzondere ‘special guests’ die op sommige dagen op een bepaald tijdstip onze plaats in het meubel innemen om te ervaren hoe het is om onverdeelde aandacht te geven. Wie dat zijn lees je binnenkort op dit blog. Heb je vragen? Stel ze dan hieronder!

 

Groetjes

Ria en Sander

 

 

Posted in Uncategorized

Testblogpost

Posted in Uncategorized

Ik verheug me!

Kan ik dat: onverdeelde aandacht geven? En wil iemand die van mij krijgen?

Naarmate de klok richting Dutch Design Week tikt, hoe meer vragen ik op mezelf afvuur. Stil tegenover iemand zitten en alleen maar kijken en vanuit mijn hart aandacht geven. Ja, dat kan ik. Ik heb genoeg liefde in mij voor de hele wereld. Maar kan ik dat uur in, uur uit? En durf ik die ander open en onvoorwaardelijk in mijn eigen hart te laten kijken? Ik kan geven als de beste, maar hoe goed kan ik ontvangen?

Want UAEX is geen eenrichtingsstraat; het is een uitwisseling. Het elkaar aankijken is meer dan elkaar ZIEN. Onverdeelde aandacht geven is elkaar in je bestaan bevestigen. Onvoorwaardelijk. Met een open hart en een open mind. En wat is er mooier dan dat? Hoe spannend ik het ook vind, ik verheug me!

Ria

Posted in Uncategorized